Hjem $ Bedst i test $ Haven $ Pools $ Fritstående eller nedgravet pool – Hvilken pool skal man vælge?

Fritstående eller nedgravet pool – Hvilken pool skal man vælge?

af | 4 apr, 2024

Hvilken pool skal man vælge

Når sommeren kommer over os, og det bliver rigtig varmt udenfor, så er der få ting, som kan være lige så lækre og forfriskende som en god tur i poolen. Mange børn og voksne elsker nemlig en dukkert, og der er nærmest ikke noget bedre, end at have muligheden for dette direkte i haven.

Men så bliver spørgsmålet: Hvilken type pool er den rette for dig?

Vælg den rette pool til haven

At vælge den rette type pool til haven kan være en ret omfattende opgave – men det er faktisk også en ret vigtig beslutning at skulle tage. Det handler nemlig om at ramme den perfekte balance mellem mange forskellige punkter. De ting, du i særdeleshed skal tage højde for er:

  • Poolen skal leve op til familiens behov;
  • Poolen skal være stor nok til familien – men der skal også være plads til andet i haven;
  • Man skal vælge en pool, der passer til havens æstetik
  • Man skal vælge, om det skal være en permanent eller midlertidig opsætning

Som du kan se, så er der mange ting, man skal have med i overvejelserne, når man skal vælge den rette pool til haven. Som vi ser det, er det dog vigtigst at starte med at vurdere, om det skal være en nedgravet eller fritstående pool – for denne beslutning er faktisk med til at afgøre meget i forhold til hvilken pool, man bør vælge.

Hvilken pool skal man vaelge fritstaaende

Hvorfor skal man vælge en fritstående pool?

At vælge en fritstående pool kan være det rette for mange familier – og der er nemlig mange fordele, som gør dette til et nemmere valg, som kommer til at give lidt mere frihed. Den fritstående pool findes naturligvis i mange forskellige stile, fra det helt simple badebassin til ungerne til større konstruktioner, hvor der er plads til alle.

Ikke en permanent løsning

En af de helt store fordele ved den fritstående pool er faktisk, at der ikke er tale om en permanent løsning. Og det kan være praktisk i mange haver.

Den fritstående pool er nemlig en, som ofte bliver samlet, når man begynder at nærme sig sommervarmen. Der findes mange af disse pools, som har fantastiske, solide konstruktioner, som sagtens kan holde en masse vand – men som på samme tid er nemme at skille ad og samle igen, hvis der skulle være behov for det.

På denne måde behøver man kun at dedikere pladsen til poolen i sommermånederne, hvorefter man kan pakke det væk, når vejret bliver dårligt.

Det er dog også muligt at etablere permanente, fritstående pools, hvis man ønsker – og det er en god løsning, hvis man vælger at gøre den til en fast del af havens indretning.

Kræver mindre arbejde

Tæt beslægtet med ovenstående pointe er det faktum, at en fritstående pool kræver meget mindre arbejde end en nedgravet model. Der skal ikke graves et stort område ud, der skal ikke bygges fundament eller noget som helst andet i den dur – for mange fritstående pools kan faktisk stå direkte på græsplænen.

Foruden at kræve mindre arbejde, så kan man også få en billigere pool, hvis man vælger en fritstående model.

Er der ulemper ved en fritstående pool?

De primære ulemper ved en fritstående pool vil typisk være, at man skal samle den, når sæsonen ankommer – selvom de er designet til at være nemme at samle, så tager det selvfølgelig stadig noget tid at gøre, og det kan godt være lidt irriterende. Man glemmer det dog hurtigt, når man kan nyde vandet som den perfekte tilflugt fra varmen.

Hvilken pool skal man vaelge nedgravet

Hvorfor skal man vælge en nedgravet pool?

En nedgravet pool kan måske virke som et meget mere omfattende projekt – og det vil det også være til at starte med. Men så snart poolen er bygget, så har den nogle fordele, som gør den til et absolut fantastisk valg til mange haver.

En ægte pool

For mange virker en nedgravet pool som en mere ægte type pool. Det er jo den slags, man har ved alverdens feriesteder, i vandland, og mange lignende steder – og den føles derfor lidt mere rigtig, og lidt mere speciel. Har man først en nedgravet pool kan man hurtigt komme til at føle sig lidt eksklusiv – men det er faktisk noget, som er muligt for mange haveejere.

En nedgravet pool kan være større

Med en nedgravet pool har du bedre muligheder i forhold til størrelsen deraf. Det nedgravede design gør nemlig, at den uden problemer kan rumme enorme mængder vand, og derfor vil det i sidste ende nærmest kun være havens fysiske rammer og familiens behov og ønsker, som skaber de egentlig begrænsninger for størrelsen.

Mange tilbud på nedgravede pools er baseret på specifikke størrelser – men man kan jo godt forhøre sig om muligheden for at gøre den lidt større – eller man kan selvfølgelig kaste sig ud i et vildt og spændende gør det selv projekt.

Husk på:

  • En stor pool giver bedre mulighed for at svømme
  • En stor pool gør boldspil i vandet sjovere
  • En stor pool giver plads til pool parties

En holdbar løsning

En nedgravet pool vil faktisk i mange tilfælde også være en mere robust konstruktion. Den bliver ikke udsat for vind og vejr på samme måde som en fritstående pool, og den bliver heller ikke ramt at ting i haven.

Den vil derfor i langt de fleste tilfælde være en meget holdbar løsning, som ikke kræver reparation eller lignende.

Er der ulemper ved en nedgravet pool?

Det største problem ved en nedgravet pool vil typisk være prisen. De vil nemlig ofte være en dyrere løsning, som for mange kan virke afskrækkende – men det, man skal have med i overvejelserne, er jo, at det er en løsning, som holder i mange, mange år frem; hvor man måske vil være nødt til at udskifte en fritstående pool med et par års mellemrum, så vil det ikke være tilfældet med en nedgravet pool.

"Hvad koster en pool?" er nok et lidt omfattende spørgsmål - og det afhænger jo af størrelsen deraf. Sagen er dog den, at en nedgravet pool vil være dyrere i omkostninger fra start, men den vil ikke kræve udskiftning.

Den kræver selvfølgelig også lidt vedligehold i form af rengøring og at fjerne alger, da den jo er udenfor hele året. Man skal derfor give den en grundig rengøring inden sæsonen starter, så den ikke er ulækker eller usund at bade i.

Fritstaaende eller nedgravet pool – Hvilken pool skal man vaelge

Hold poolen ved lige

Begge typer pools kræver dog en form for vedligehold i løbet af sæsonen. Der kan være blade og insekter, som skal fjernes, og der kan være alger eller andet skidt, hvis vandet kommer til at stå stille for længe (hvis man f.eks. er på ferie). Derfor er det godt at have styr på sagerne, og derfor bør du tjekke vores artikel om vedligehold af poolen her.

Gør det lettere med en overdækket pool

Man kan også undgå noget af vedligeholdet ved at købe en overdækning til poolen.

Det kan blot være et låg til en fritstående pool, men også en omfattende overdækning, du ruller ud over hele poolen.

Nyeste indlæg