Højtryksrenseren er en praktisk tilføjelse til ethvert havearsenal – men det kræver jo, at du ved, hvordan den skal bruges. For maskinen med det høje vandtryk kan jo faktisk godt bruges forkert – og det kan medføre skader på dét, du prøver at rense.
Derfor er det en god ide lige at få styr på de sidste detaljer, inden du kaster dig ud i at rense havens fliser, eller endda bilen, med din højtryksrenser. For med den rette tilgang, så er den helt klart det perfekte udstyr til de opgaver – og mange, mange flere.
Hvad kan man bruge en højtryksrenser til?
Højtryksrenseren er faktisk et redskab, som er forholdsvis specialiseret, men som alligevel kan bruges til mange forskellige opgaver i, og omkring, haven.
Det handler naturligvis i alle tilfælde om vand, hvor det høje tryk giver nogle helt særlige muligheder for at rengøre, hvor den almindelige haveslange og havebruser ikke helt kan følge med. Derfor kan den klare nogle opgaver, som kræver lidt mere end det almindelige.
Nogle af de opgaver, man typisk klarer med højtryksrenseren:
- Rensning af fliser i haven
- Rensning af husmure og lignende
- Rensning af husets tage
- Rensning af bilen
Disse opgaver kan snildt klares med en højtryksrenser, hvor du vil opnå nogle helt fantastiske resultater. I nogle tilfælde vil det dog kræve lidt varsomhed eller måske noget særligt udstyr, hvis du vil have de bedste resultater, men vi vil helt klart sige, at det er det hele værd.
Der kan være lidt forskellige tilgange til de forskellige opgaver, og derfor gennemgår vi dem herunder, så du kan klare opgaven på bedste vis. I mange tilfælde kan det være en god ide at have en højtryksrenser, hvor du får en masse ekstraudstyr med, som denne Core 130-6 fra Nilfisk:
Sådan bruger du din højtryksrenser til bilvask
At vaske bilen kan af og til være en lidt kedelig omgang. Du vil jo gerne have, at den altid ser flot ud, og at du nærmest kan spejle dig i den blanke overflade – men det kræver jo også noget arbejde. Men med en højtryksrenser, kan bilvasken faktisk blive noget nemmere, hurtigere og endnu mere effektiv.
Som udgangspunkt er der nogle ting, du skal have for at rense bilen; det kræver:
- En form for bilshampoo
- Et mikrofiber håndklæde (og evt. en vaskehandske i mikrofiber)
- Affedtningsmiddel
- Og så anbefaler vi også, at du har en højtryksrenser med en skumsprayer (af og til også kaldet en skumlanse eller en skumkanon)
- Vand
Affedtningsmidlet og bilshampooen er vigtige at have, da det er dem, som skal rengøre bilen i dybden – de fungerer jo som sæben. Affedtningsmidlet skal nedbryde de lidt hårdere ting, hvorimod bilshampooen skal klare de resterende ting, som ikke sidder helt så godt fast – men som alligevel ikke ville forsvinde ved en almindelige skylning af bilen.
Vi anbefaler ligeledes, at du bruger mikrofiberhåndklæder til bilen. Det skyldes, at det er mere nænsomt, og den kan tørre bilen uden risiko for sidser i lakken.
Højtryksrenser til bilvask: Trin for trin
- Start med at dække bilen med affedtningsmiddel; dette gøres bedst med en skumsprayer på højtryksrenseren. Føl brugsanvisningen ift. blanding og den tid, den skal være på bilen.
- Herefter skylles affedtningsmidlet af med højtryksrenseren.
- Påfør bilshampoo til hele bilen. Højtryksrenseren kan med en skumsprayer ramme den helt perfekte konsistens med skummet, hvor der er perfekte forhold mellem luft, vand og shampoo.
- Herefter skyller du bilen med højtryksrenseren. Sørg for at rense alle hjørner, kanter og fordybninger. Skyl indtil al shampoo/skum er væk.
- Herefter skal du tørre bilen grundigt. Mikrofiberhåndklædet gør det ekstra let, da det suger ekstra godt og holder bilen fri for ridser.
Herefter står du med en bil, som ser drøngodt ud – den kommer til at være helt som ny.
Hvilken højtryksrenser til bilvask?
De fleste højtryksrensere kan bruges, men nogle har selvfølgelig nogle ekstra fordele, som gør dem bedre egnet til opgaven. Sving derfor forbi vores højtryksrenser test og find den helt perfekte model til opgaven.
Sådan bruger du højtryksrenseren til tag vask
Du kommer nok ud for, at taget på huset på et eller andet tidspunkt trænger til en grundig rensning. Måske er der opbygget alger, eller måske er der bare ophobet større mængder skidt gennem årene, som nu er nået til det punkt, hvor det skal fjernes.
Og her vil du i særdeleshed blive glad for din højtryksrenser – så længe du bruger det rette udstyr. Vi anbefaler som udgangspunkt ikke, at du bare bruger højtryksrenseren direkte, da det faktisk i nogle tilfælde kan skade taget. Men med det rette udstyr bliver det i stedet skånsomt, og du får let ved at fjerne selv det mest indgroede snavs.
Højtryksrenser til tag: Sådan gør du
Når du bruger højtryksrenseren på dit tag, så er det en god ide at sikre, at du har en dyse, som er egnet til opgaven. Den skal give det helt rette højtryksrenser tryk, som passer til den type tag du har – typisk kan du dog også indstille dette på højtryksrenseren, så du får et tryk, som ikke skader taget.
Det er vigtigt at starte oppefra – og det er der to grunde til. For det første, så skyller du skidtet nedad, hvilket altid er en fordel, men det hjælper også med at beskytte taget mod skader. Skyller du nedefra og op, så kan du nemlig komme til at beskadige tætningerne i taget, og det kan give utætheder på længere sigt.
Ønsker du at bruge en algefjerner til taget, så kan højtryksrenseren gøre opgaven endnu lettere. Her kan du med fordel bruge en skumsprayer, så du hurtigt og effektivt kan dække hele taget med algerensen, så du bekæmper de irriterende plantevækster.
Sådan bruger du højtryksrenser til terrassen
Kan man højtryksrense fliser? Det kan du!
Højtryksrenseren kommer virkelig til sit fulde, når du skal rense terrassens fliser – eller fliser andre steder på matriklen. Her kan du nemlig rense fliserne bedre og dybere end med andre redskaber, og i mange tilfælde kommer terrassen til at se helt ny ud; du kommer til at opleve hvordan fliserne så ud da du lagde dem for mange år siden.
Vi anbefaler, at du sætter et mundstykke eller en dyse på, som er beregnet til fliser, som du kan se i vores artikel om tilbehør til højtryksrenseren. Disse giver det helt rette tryk, som er skånsomt, men stadig kraftigt nok til at rense, mens det også giver en god spredningsvinkel, så du kan rengøre et større område.
Fremgangsmåden er simpel:
- Sørg for at rense alle fliserne grundigt – det vil typisk være let at se, hvis du har misset noget.
- Du kan med fordel også bruge en fliserens, som fungerer som en slags sæbe til fliserne.
- Vær metodisk; det er lettere at komme gennem hele terrassen, hvis du tager det én række ad gangen.
- Undgå så vidt muligt at spule mellem fliserne, da det kan påvirke flisesandet.
- Sørg eventuelt for at give terrassen en omgang fliseimprægnering også.
Inden længe vil du have en terrasse, som ser helt ny og lækker ud igen. Og selvom det jo ikke bør påvirke brugen af terrassen, så vil du alligevel føle dig i lidt bedre humør, hver gang du sidder derude, fordi du kan beundre resultatet af dit arbejde.
Højtryksrenser til træterrassen?
Du kan som udgangspunkt også bruge højtryksrenseren til træterrasser, men du skal være lidt mere varsom. Her er det atter engang vigtigt, at du sikrer, at den har en korrekt dyse eller et mundstykke, som sørger for, at der ikke kommer for meget tryk på.
Du spørger måske dig selv ”Hvor kraftig skal en højtryksrenser være?” og det forstår vi godt – for den skal jo have kraft nok til at kunne blæse skidtet væk, men uden at den forårsager skader på træværket. Derfor er det en god ide at undersøge hvilke dyser og mundstykker, du kan få til netop den model, du har.
Det kræver en meget skånsom højtryksrenser, og det er ikke tilfældet, at alle højtryksrensere kan bruges på træterrassen uden skader. Derfor anbefaler vi, at du generelt blot bruger den med en skumsprayer, så du hurtigt og let kan få dækket hele terrassen ind i algefjerner eller trærens; her er højtryksrenseren nemlig perfekt til opgaven, fordi den skaber det perfekte skum, som hurtigt kan blive spredt ud, så det dækker hele terrassen.
Ekstraudstyr til din højtryksrenser
Som vi nævner undervejs, så er der meget spændende udstyr til højtryksrenseren, som kan gøre dit arbejde meget nemmere. Hvad enten det er til at kontrollere styrken og spredningen, eller om det er til at arbejde fra en længere afstand, så kan du finde det i vores artikel om det rette ekstraudstyr til højtryksrenseren her.,
0 kommentarer