Regler for at bygge på egen matrikel

af | 22 jul, 2024

Artiklen indeholder reklamelinks

Regler for at bygge på egen matrikel

Går du med planer om at bygge lidt ekstra på grunden – måske et lækkert drivhus eller orangeri, en tilbygning til huset, eller måske et nyt skur? Så er der faktisk nogle regler, du skal være opmærksom på i forbindelse med dette, og det er faktisk vigtigt, at du har styr på disse. De kan nemlig være ret afgørende for, om du overhovedet har lov til at bygge på matriklen.

Derudover kan der jo også være nogle andre regler, såsom hvor på grunden der må bygges, og hvilke tidspunkter du må arbejde på.

Det hele kan godt blive lidt uoverskueligt, så vi har valgt at samle det for dig her, så du nemt kan få et overblik.

Hvornår kræver det tilladelse at bygge på egen grund?

Vi starter nok lidt kedeligt ud, når vi siger, at de fleste byggerier faktisk kræver en form for byggetilladelse. I forhold til byggeri på selve huset, så vil du som udgangspunkt have brug for en byggetilladelse, hvis der er tale om:

  • At lave en tilbygning eller udvidelse af huset
  • At lave en ekstra etage, som f.eks. 1. sal eller kælder
  • At bygge en udestue, et anneks, eller andre lignende tilbygninger
  • En større ombygning af huset
  • At bygge en kvist

Derudover er der nogle ændringer, som også kan kræve en byggetilladelse, for at projektet bliver lovligt. Det er blandt andet hvis du ønsker at ændre anvendelsen af nogle rum, f.eks. erhvervslokaler eller opbevaringsrum, som skal omdannes til beboelse.

Bor du i lejlighed, så kan der også være nogle særlige krav ift. byggetilladelser, hvis du f.eks. ønsker at påvirke en bærende mur eller et andet bærende element.

Regler for at bygge paa egen matrikel 2

Byggetilladelse til andre bygninger

Der eksisterer også nogle regler for bebyggelse af såkaldte ”sekundære bygninger” på matriklen. Det inkluderer blandt andet nogle særlige regler for ting som at opføre et nyt drivhus eller bygge skur. Regler på dette område handler om, at der er et maksimum for den samlede bebyggelse, og det er derfor vigtigt, at du regner alle disse med.

Andre bygninger tæller blandt andet:

  • Drivhuse og orangerier
  • Skure
  • Garager
  • Carporte
  • Overdækkede terrasser

Som udgangspunkt tæller det reelt set alle fritstående bygninger, som findes på matriklen. Det tæller dog også bygninger i forlængelse af huset, som ikke er beregnet til bebyggelse, som netop er tilfældet for f.eks. en overdækket terrasse eller en garage.

Hvor stort må man bygge uden tilladelse?

Loven siger, at du maksimalt må have et samlet areal på 50 m2 i dine sekundære bygninger, og at du derudover skal søge tilladelse til at bygge dem. Har du derfor en garage på 20 m2, og ønsker du at bygge et skur på 25 m2, så er det intet problem – men ønsker du i stedet at skuret er 35 m2, så er du nødt til at søge en byggetilladelse til det.

Har du derfor i forvejen ikke nogen sekundære bygninger på matriklen, så har du ret frie tøjler, når der skal bygges – men har du i forvejen et drivhus, et skur eller måske en garage, så kan der godt være lidt mere problematik, hvor du kan være nødt til at søge en byggetilladelse til en pergola, et skur eller noget andet, du ønsker at bygge.

Det kan i nogle tilfælde betyde, at du kan slippe af sted med at bygge en smule mindre – men i mange tilfælde vil du nok ikke ønske at gå så meget på kompromis. Derfor kan du komme ud for, at du f.eks. skal søge en drivhus byggetilladelse, så du kan få et drivhus, med plads til det hele.

Hvornår skal man søge byggetilladelse til projektet?

Det simple svar er, at du skal søge, og have godkendt, din byggetilladelse, inden du går i gang med byggeriet. For ender du med at starte, hvorefter den bliver afvist, så vil du reelt set være nødt til enten at stoppe arbejdet og rive projektet ned, eller være nødt til at ændre byggeriet, så det falder under de 50 m2.

Ansøgning om byggetilladelse kan godt tage et tid at få godkendt, og derfor er det en god ide at søge i god tid. Det afhænger lidt af den individuelle kommune, men du kan i mange tilfælde forvente, at spændet ligger mellem 2 uger og et halvt år. Derudover skal du være opmærksom på, at byggetilladelsens varighed generelt er 1 år, og du kan derfor ikke søge den flere år forinden.

Hvad koster en byggetilladelse?

Du skal også være opmærksom på, at det ikke er gratis at søge byggetilladelsen, og at prisen vil afhænge af, hvor i landet du bor. Tilladelsen udstedes af kommunen, og det er derfor afhængigt af hvor lang tid de bruger på at udregne og vurdere sagen, såvel som deres timepris for det.

Timeprisen kan variere meget. Hvor den f.eks. i 2024 ligger på 416 kroner i timen, så vil den samme godkendelse i Odense koste 770 kroner i timen. Derfor kan du få meget forskellige priser på byggetilladelserne i de specifikke situationer.

Det er reelt set ligegyldigt, hvilken type tilladelse, der er tale om hvor f.eks. en byggetilladelse til en overdækket terrasse koster den samme timepris som én til f.eks. et skur; dog kan behandlingstiden være forskellige, hvis det tager længere tid at kalkulere den enkelte sag.

Hvad sker der hvis man bygger uden tilladelse?

Det er vigtigt, at du altid sikrer de nødvendige tilladelser, og vi vil på ingen måde anbefale dig, at springe den del over. For det kan have nogle ret irriterende konsekvenser. I nogle tilfælde kan man dog komme til at gøre det, hvis man f.eks. ikke har været klar over, at der var krav om det, eller lignende situationer.

Så hvad gør man i disse situationer?

Regler for at bygge paa egen matrikel 4

Søg om tilladelse til eksisterende sekundære bygninger

Det bedste, du kan gøre, er naturligvis at søge om tilladelsen. For hvis den her bliver godkendt, så er der jo reelt set intet problem, da der vil være tale om lovligt byggeri – selvom du dog kan få en bøde for at have bygget det uden tilladelse.

Dette vil typisk være relevant i forbindelse med:

  • At du har bygget uden at have en tilladelse; enten fordi du ikke vidste, at det var et krav, eller fordi du gik i gang uden at vente på tilladelsen
  • Hvis du står til at sælge huset, og du er blevet gjort opmærksom på, at det bebyggelserne (som ikke nødvendigvis er udført af dig), overskrider 50 m2 og ikke er godkendt i forvejen
  • Du har bygget noget, som ikke er blevet godkendt, men som alligevel er bygget færdigt

Som udgangspunkt vil du i disse situationer risikere en bøde, på grund af manglende tilladelse. Hvis bygningen efterfølgende bliver godkendt, så vil der som udgangspunkt ikke være noget problem – men har du bygget en bygning, som ikke kan blive godkendt, så er der en stor risiko for, at du bliver pålagt at rive den ned igen.

Typisk vil en tilbagevirkende byggetilladelse søges som en lovliggørelse, og her kan det faktisk i nogle tilfælde være en god ide at kontakte et advokatfirma for at sikre, at det hele gøres korrekt.

Brug for hjælp til byggetilladelsen?

Hvis du er i tvivl om hvorvidt du skal søge de forskellige tilladelser og om hvordan du kan bygge noget, der passer i forhold til de gældende regler, så kan det altid være en god ide at kontakte en professionel til opgaven. En ingeniør eller endda en arkitekt kan være med til at skabe de helt perfekte byggerier og sikre, at det hele er, som det skal være.

Ønsker du et uforpligtende tilbud på denne service, så kan vi anbefale dig at søge det gennem 3byggetilbud.dk – her får du nemlig 3 tilbud uden binding.

Få 3 ingeniør tilbud, helt uforpligtende

3byggetilbud giver dig 3 tilbud fra ingeniører. Det er helt gratis og uforpligtende.

Hvilke regler skal man forholde sig til, når man bygger?

Foruden de omfattende regler for byggetilladelse, som vi har gennemgået ovenfor, så er der nogle andre regler, som du også skal overholde i forbindelse med byggeri.

De vigtigste regler, du skal tage højde for her, er:

  • De gældende regler for at bygge ved skel
  • Regler i forhold til gene af naboer
  • Eventuelle regler for, hvad du selv må bygge

For professionelle bygherrer er der også et krav om særlige forsikringer i forbindelse med byggerier og skader, men det er ikke noget, du som privatperson skal bruge.

Byggeregler for afstand til skel

Der er nogle særlige regler for, hvordan du må bygge i forhold til skel, som naturligvis også skal overholdes. Med skel menes der den grænse, som definerer hvor din grund stopper og naboens starter – men den er generelt set også gældende for der hvor din grund stopper og en vej eller sti udenfor grunden starter.

Med husbyggeri, herunder også udvidelser af huset, siger loven, at du skal være mindst 2,5 meter væk fra skellet – men det er ikke gældende for sekunder bygninger. Der eksisterer dog nogle andre regler, som du skal være opmærksom på.

Sekundære bygninger ift. skellet

For sekundære bygninger må du gerne bygge indenfor 2,5 meter, så længe du overholder reglerne:

  • Vinduer og døre må ikke pege mod skellet, så privatlivet sikres bedst muligt
  • Regnvand, som ledes væk fra taget, skal falde på din grund
  • Bygningen må maksimalt være 2,5 meter høj
  • Bygningen maks. er 12 meter på den side, som ligger mod skellet

Disse regler er lavet med henblik på, at dit byggeri ikke må være til gene for naboen eller for forbipasserende. Der skal sikres privatliv, men også at bygningen f.eks. ikke blokerer for solen eller at du påfører naboen vandskader.

Selvom disse regler er de eneste, der binder dig lovmæssigt, så vil vi altid anbefale, at du lige vender ideen med naboen, inden du begynder at bygge. Der kan nemlig godt opstå andre ting, som kan være til gene for dem – og selvom du måske lige præcis er inden for lovens rammer, så kan det jo godt skabe meget splid og ærgrelse for både dig og naboerne, hvis der ikke tages hensyn.

Regler for at bygge paa egen matrikel 3

Er der regler for hvornår og hvor meget man må larme med byggeri?

Det er umuligt at undgå, at byggeri involverer en del larm – der skal bankes, saves, skrues og meget mere, og det kan jo godt være lidt irriterende at høre på. Og selvom naboerne har fuld forståelse for, at du bygger, så kan det jo godt være, at larmen går dem lidt på, hvis du arbejder på nogle særlige tidspunkter.  

Men hvad siger de gældende regler for støj ved byggeri?

Her er det dog lidt svært at give et konkret svar, fordi det netop varierer fra kommune til kommune. I nogle kommuner må du f.eks. arbejde fra 7 – 18, hvor andre måske tillader det indtil klokken 20. At følge disse er selvfølgelig et lovkrav, men det handler også om at respektere naboerne og minimere de gener, der er i forbindelse med byggeriet.

Snak med naboen for en sikkerheds skyld

Du bør derfor altid undersøge hvad reglerne siger i din kommune – men udover det vil vi igen anbefale, at du drøfter det med naboerne. I mange tilfælde kan det blot handle om at gøre dem opmærksomme på, at der kan forekomme lidt larm, men at I måske stopper klokken 19. På den måde er de afklaret med, at det foregår, og de ved, at I er opmærksomme på, at det kan være generende.

Man kan med god dialog med naboerne nemlig løse mange potentielle problemer – og skulle der være særligt behov for det, så kan man i mange tilfælde også aftale, at der støjes lidt senere en dag, hvis der er specielle omstændigheder. Her skal du bare være sikker på, at alle naboerne er okay med det.

Hvilke opgaver skal man have en håndværker til at løse?

Det er ikke alle opgaver, du selv må lave i forbindelse med byggeri, og derfor kan det af og til være nødvendigt med en professionel til opgaven.

Som udgangspunkt gælder de samme regler ved sekundære bygninger og tilbyggelse af huset, og derfor er det en god ide at have styr på disse. Der er selvfølgelig specifikke regler indenfor de forskellige områder, og der kan være nogle helt særlige regler i nogle situationer. Men som udgangspunkt, så skal du være opmærksom på, at du ikke selv må udføre disse opgaver:

  • Opsætning af nye el-installationer i byggeri
  • Montering af vand- og varmerør i byggeri
  • Opsætning af afløb
  • Gasinstallationer
  • Større ændringer i forbindelse med bygningskonstruktioner, som f.eks. involverer bærende vægge og tagkonstruktioner

Det handler i bund og grund om opgaver, som udgør en fare for dig eller andre, eller som kan resultere i, at byggeriet ikke lever op til de nødvendige krav. Det er naturligvis vigtigt at kravene efterleves, så dit byggeri ikke bliver farligt at opholde sig i.

Det kan selvfølgelig være lidt svært at vide, hvornår du har brug for en professionel håndværker – og hvilken, du har brug for. Du finder derfor guides til de specifikke håndværkere her på Byggelandet, med alt fra tømrere og elektrikere til anlægsgartnere og arkitekter.

Du kan også gøre det endnu lettere og søge hjælp gennem 3byggetilbud.dk. Her skal du blot beskrive den opgave, du skal have løst, og så vil de finde tilbud fra 3 forskellige håndværkere, som kan hjælpe dig med at løse den. Det hele er uforpligtende og tjenesten er gratis at bruge – så det er altid værd at undersøge sagen inden du går i gang.

Få 3 håndværker tilbud, helt uforpligtende

3byggetilbud giver dig 3 tilbud fra håndværkere. Det er helt gratis og uforpligtende.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Nyeste indlæg