Forside $ Viden $ Planker til plankebord – Hvilke skal du vælge?

Planker til plankebord – Hvilke skal du vælge?

af | 14 mar, 2023

Planker til plankebord – Hvilke skal du vælge

Hvis du mangler et stort spisebord til køkkenalrummet eller spisestuen, kan du sagtens lave det selv. Det er en forholdsvis simpel opgave at bygge et hjemmelavet plankebord, hvis du køber benene eller stellet udefra, og resultatet er garanteret at blive smukt og unikt.

Med et hjemmelavet plankebord kan du få et bord, der passer præcist til dine behov ved eksempelvis at lave et plankebord på 3 meter, et mindre plankebord med tillægsplader eller et plankebord der møder et andet behov, du har.

Men inden du kan gå i gang med at bygge, skal du selvfølgelig have valgt de rette planker. Planker til dit plankebord bliver afgørende for det endelige udtryk og for bordets holdbarhed, og det er derfor vigtigt at tænke over, hvilke du skal vælge.

Hvilke planker passer til dit projekt?

Lige meget om du skal lave et plankebord som spisebord, et plankebord som sofabord, et rundt plankebord eller noget helt fjerde, er valget af planker den største og vigtigste beslutning, du skal tage.

I den forbindelse skal du bl.a. tage stilling til, om du ønsker et mørkt plankebord eller et lyst plankebord, om du ønsker et billigt eller dyrere plankebord, og om du ønsker et bord med meget eller lidt vedligeholdelsesarbejde.

Hvis du ønsker at gøre projektet så billigt som muligt, kan du med fordel kigge efter genbrugstræ. Du kan være heldig at finde flotte planker i form af gamle gulvbrædder, som er på vej i containeren, eller du kan finde andre gamle planker, som sælges billigt.

Hvis du ikke er heldig at finde billige træplanker som genbrug, kan du også vælge at købe spærtræ, som er den billigste løsning, når du skal købe træet fra nyt. Træet vil være meget råt, når du køber det, men med lidt knofedt og et par kærlighed hænder kan du sagtens få et smukt og moderne plankebord ud af det billige træ.

Hvis du har lidt mere plads i budgettet, har du den fordel, at du selv kan vælge, hvilken træsort du gerne vil have i dit bord. Her har du mange forskellige muligheder, men et populært valg er et egetræs plankebord, men du kan også vælge mellem mere eksotiske træsorter som azobetræ og valnøddetræ.

Hvis du vil have et mørkt plankebord, er valnøddetræ eller azobetræ et godt valg, mens du skal gå efter fyrretræ, asketræ eller bøgetræ, hvis du vil have et helt lyst plankebord. Egetræ er ikke lige så lyst som eksempelvis bøg, men det er alligevel en hel del lysere end de mørke træsorter.

Nyeste indlæg