Græsplænen er et af de områder, hvor de fleste haveejere ønsker at have den flotteste i nabolaget. Det kræver dog en del arbejde, hvis man skal lykkedes med det. Der skal tilføres gødning, den skal slås og meget andet.
Gødning er med til at give din græsplæne den næring den har brug for, så den vokser flot og ensartet. Men hvordan skal den gødes, hvorfor skal den gødes og hvor meget skal den gødes? Det er nogle af de spørgsmål, som du måske sidder inde med. I denne artikel vil du finde svar på dem alle, samtidig med at vi henviser til nogle produkter der kan gøre processen nemmere for dig.
Hvorfor skal jeg gøde min græsplæne?
I den perfekte verden, så var det ikke nødvendigt at gøde en græsplæne. Men det er desværre en nødvendighed, hvis du ønsker at få en grøn og smuk plæne. Tænk på planterne i din køkkenhave, de har også brug for gødning for at vokse og give en masse afgrøder. Det samme er tilfældet for græs, det har brug for gødning for at blive ved med at være sundt og grønt.
Forskellen på en græsplæne i din have og en omgang vildt græs er, at i det vilde, så er der andre planter og lignende rundt om, som kan være med til at give græsset næring. På din plæne er dette højst sandsynligt ikke tilfældet. Derfor er du nødt til at gøde græsset, hvis du vil have det skal være en pæn plæne.
Har du en have, hvor du ikke har noget imod lidt vilde blomster og at lade græsset liggende, når du har slået det, så behøver du ikke gøde plænen i samme omfang, fordi den får den nødvendige næring fra de andre planter og det slåede græs. Ønsker du derimod en flot grøn græsplæne som dine naboer bliver misundelige på, så kræver det gødning og potentielt store mængder af det.
En robotplæneklipper kan også hjælpe til en flot plæne, da den lader græsset ligge når det bliver slået. Læs vores robotplæneklipper test her.
Hvornår skal jeg gøde græsplænen?
En græsplæne har brug for næring i hele sæsonen, hvilket betyder at du skal gøde den flere gange i løbet af sæsonen også. Du bør starte med at gøde din plæne fra april til juni, og så igen når vi rammer september.
Mængden af gødning du skal bruge, er dog forskellige fra start sæson til slut sæson. I den første del, altså fra april til juni, der bør du bruge 70-80% af gødningen og de resterende 20-30% i september.
Grunden til at du skal gøde igen til september, det er fordi det hjælper græsset til at overleve vinteren bedre. Helt konkret er det den kalium gødningen indeholder, som er med til at beskytte græsset.
Hvilken slags gødning skal jeg bruge?
Når du skal gøde en græsplæne, så er der tre næringsstoffer der er afgørende, hvis du ønsker at din plæne skal trives. Kvælstof, fosfor og kalium. Alle tre næringsstoffer kan du finde i organisk gødning såvel som kunstig gødning.
Den store forskel på om du bruger kunstig gødning eller organisk gødning, det er hvor ofte du skal gøde græsset. Med organisk gødning skal du ikke gøde lige så meget i løbet af sæsonen, som du skal med kunstig. Dette skyldes at den organisk gødning tager længere tid om at blive nedbrudt. Hvis du nøjes med at gøde en enkelt gang i starten af sæsonen, så bør du være fint dækket ind, fordi den organiske gødning vil blive nedbrudt lige så stille og derved afgive næringsstoffer til plænen.
Vælger du derimod en kunstig gødning, så skal du gøde flere gange. Dette skyldes at kunstig gødning bliver hurtigere nedbrudt. Fordi det bliver hurtigere nedbrudt, risikerer næringsstofferne at blive skyllet væk, hvilket betyder græsset ikke optager det. Sørg for at gøde ca. 1 gang i måneden fra april til juni, og så en gang mere i september.
Organisk gødning kan købes som topdressing eller i pilleform.
Kunstgødning (NPK-gødning) købes i pilleform.
NPK-Gødning – Hvad er det?
NPK-Gødning er betegnelsen for kunstig gødning. De tre bogstaver står for de stoffer som gødningen indeholder, mere konkret de tre forskellige byggesten, som er med til at give dig en sund græsplæne.
N – Nitrogen (kvælstof):
Kvælstof er med til at live planter og græs op. Det sørger for din græsplæne ikke er kedelig at se på, og er med til at give plænen en bedre vækst. Hvis du ønsker en naturlig og flot grøn farve, er nitrogen derfor nødvendigt.
P – Phosfor (fosfor):
Fosfor er med til at give dine planter og græs stærkere rødder. Det gavner din græsplæne ved at give et stærkere net af rødder, som fremmer groningen og gør plænen stærkere.
K – Kalium:
Ligesom vi har vores immunsystem og medicin, så har planter kalium. Kalium beskytter planter og din græsplæne mod sygdomme. Ved at tilføre kalium, så sørger du derfor for at plænen har bedre livsbetingelser, og at skadedyr bliver holdt væk. Kalium bruges også til at gøre det muligt at transportere vand og sukker rundt i planternes stængler.
Kom sur jord til livs med kalk
Tidligere var sur jord et fænomen som næsten alle kendte til. Dette skyldes at der var mindre krav til fabrikker om filter og lignende i deres skorstene, noget som der er krav til i dag, hvilket betyder at de i dag ikke udleder saltsyre igennem deres røg. Dette har en god effekt på jorden i din have, fordi den ikke længere bliver gjort sur.
Du kan dog godt risikere, at du bor i et område hvor jorden er sur, enten fordi den ikke er blevet behandlet, eller fordi der er noget andet der er skyld i det. Er dette tilfældet, så skal du tilføje kalk til jorden, for at sikre dig en pH-værdi på mellem 6-7.
Du kan teste jorden med en jordbundstest.
Når du tilføjer kalk til jorden, så skal du ikke være for ivrig. Det er vigtigt at du gør det lige så stille, så du ikke får pH værdien til at blive for høj. Dette kan du nemlig risikere, hvis du giver plænen for meget kalk. Bliver pH værdien for høj, så er den svær at sænke igen.
Sådan gøder du en græsplæne
Gødningen af din græsplæne er heldigvis meget ligetil. Processen er meget den samme, uanset om du skal bruge kunstgødning eller organisk gødning.
Sørg for plænen er tør
Når du skal gøde, så er det bedst at gøre det på et tidspunkt, hvor plænen er tør. Det sikrer at din gødning når helt ned til jorden, men sikrer også at den ikke sætter sig fast i planterne og giver svidninger.
Fordel gødningen jævnt
Er plænen tør og klar til at blive gødet, så er det blot at gå i gang. Her er det vigtigt at du sørger for at sprede din gødning nogenlunde jævnt på hele plænen. Er det en stor plæne, så del den op i sektioner, så du får det gjort jævnt, men også ved hvor du er nået til.
Den nemmeste måde at fordele gødningen på, det er ved at tage en spand, fylde den op, og så kaste det udover plænen i et mønster, så du hele tiden ved hvor du er nået til. Hvis du ikke ønsker at kaste det manuelt, så kan du købe en håndholdt gødningsspreder.
Tjek vejrudsigten
Når du er færdig med at gøde plænen, så er det en god idé lige at tjekke vejrudsigten. Det er det, fordi plænen har godt af lidt vand, efter den er blevet gødet. Hvis udsigten ikke giver tegn på regn, så bør du vande plænen let, da det hjælper gødningen med at trænge længere ned.
Hvor meget gødning til græsplænen?
Som hovedregel så anbefales det at du bruger ca. 3 kg NPK-Gødning pr. 100 kvadratmeter græsplæne. Bruger du organisk gødning anbefales ca. 5 kg pr. 100 kvadratmeter.
Der er dog forskel på forskellige sorter af græs, og hvor meget kvælstof de har brug for, for at trives bedst muligt. Hvis du ikke ved hvilken type græs du har, så bør du derfor blot følge ovenstående hovedregel.
Hvene:
Hvene er den græssort der bliver brugt på golf greenen, og er derfor den græssort som de fleste sammenligner med, når de siger hvordan de vil have deres plæne skal se ud. Denne sort er dog også en sort der har brug for meget kvælstof, derfor skal man gøde den mere end andre sorter.
Hvene har brug for 150kg kvælstof pr. hektar pr. år.
Rødsvingel:
Rødsvingel er en anden græssort, men den er i den helt anden ende af skalaen. Modsat Hvene, så har rødsvingel ikke brug for nær så meget gødning og kvælstof.
Rødsvingel har brug for 50kg kvælstof pr. hektar pr. år.
Kan jeg komme til at give min græsplæne for meget gødning?
At give din græsplæne for meget gødning, det er desværre også en mulighed. Som udgangspunkt, så er det hvis du bruger kunstgødning og er for rundhåndet, når du skal gøde, at det går galt.
Sørg for at følge anvisningerne ovenfor, så har du et godt udgangspunkt, når du skal gøde din plæne. Det er bedre at give den lidt mindre af flere omgange, end at komme til at svitse græsset med for meget gødning.
Hvis du kommer til at give for meget gødning, så kan du i værste tilfælde risikere at du slår græsset ihjel og derved skal til at så nyt græs.
Kan jeg gøde min græsplæne med mos?
Det er ikke unaturligt at en haveejer oplever at have mos i græsplænen på et tidspunkt i plænens levetid. Det betyder dog ikke nødvendigvis at man skal smide håndklædet i ringen, for mos kan være med til at indikere to ting.
For lav pH værdi
Mos har det med at gro i haver, hvor pH værdien er lav (sur jord), derfor kan en stor bevoksning af mos indikere at du skal give din plæne kalk. Sørg dog for at teste jorden, inden du giver dig i kast med kalk.
Græsset skal styrkes
Mos er en invasiv art, hvis man gerne vil have en flot og ensartet græsplæne. Mos indikerer dog også, at du kan styrke dit græs. At styrke dit græs, det bliver netop gjort med gødning. Hvis du har mos, så bør du gøde din plæne som normalt, da det vil styrke græsset og slå mos ihjel.
0 kommentarer