Hvis du gerne vil have de lækreste, mest saftige æbler på æbletræet, så er det en god ide at beskære æbletræet. På den måde kan dit æble træ nemlig få lov at fokusere energien på færre grene, og i stedet på de grene, som giver frugter.
Beskæring af frugttræer er en teknik man har anvendt i mange år, og ligesom men andre træer og buske, så kan man bruge det til at få træet til at vokse på en bestemt måde – enten i en ønsket retning, eller på en måde, hvor der fokuseres på f.eks. de nyere grene.
Beskæring af æbletræer ned er heldigvis ret ligetil – det handler bare om overblikket. I denne artikel ser vi derfor lidt nærmere på, hvordan du kan få beskåret dit æbletræ, så du får mest muligt ud af det.
Beskæring af æbletræer
At beskære æbletræet handler først og fremmest om at fjerne de grene og skud, som dit træ ikke skal bruge energi på, så det i stedet kan fokusere på de sunde grene, som kommer til at bære de lækre frugter.
Du bør altid starte med at fjerne:
- Døde grene: Disse kommer ikke til at give æbler, og selvom træet måske ikke bruger energi på dem, så er de stadig i vejen.
- Syge grene: Disse er grene, som har sygdom som svamp eller andet på sig, som reelt set kan gøre skade for træet. Dem bør du under alle omstændigheder fjerne.
- Lodrette grene: De lodrette grene kan godt bære æbler, men de vil på ingen måde give lige så meget som de vandrette grene. Derfor kan du med god vilje fjerne dem.
I nogle tilfælde kan det også være en god ide at tynde lidt ud i træets krone. For mange grene kan nemlig ende med at skabe et tæt virvar af grene, som kan begrænse træets vækst, fordi der ikke kommer nok lys ind.
Ideelt set vil du gerne fjerne ca. en tredjedel af træets grene, men helst ikke meget mere end dette. Det kan godt være lidt svært at overskue, når du er i gang med at beskære træet, og derfor kan det være en god ide lige at gå en runde om træet og se, hvor meget du reelt set har fjernet – og om der er brug for at tynde lidt mere ud i det.
Når du beskærer grenene, så er det vigtigt, at du gør det allerede der, hvor grenen starter – altså der hvor den forbinder til den gren, den skyder ud fra. Det hjælper nemlig træet med at koncentrere energien og næringsmidlerne ud i de retninger, hvor der rent faktisk er noget, der skal gro.
Mangler du udstyret til beskæring af æbletræet? Så sving forbi vores elektriske grensaks test, hvor du kan finde sakse, som let kan klare opgaven.
Beskæring af nyplantet æbletræ – må man det?
Du må godt beskære et nyplantet æbletræ, men du skal være noget mere varsom, når du gør det.
Du bør gøre det i mindre grad, og du bør ikke gøre det årligt, som man gør med almindelige æbletræer. Det kan nemlig komme til at påvirke træets vækst på en negativ måde. Vi anbefaler derfor, at du venter to eller tre år mellem beskæringen af æbletræer, som er helt nye.
Du bør heller ikke gøre det med fokus på at sætte vækst i æblerne. I stedet bør du for nye træer udelukkende fokusere på at fjerne døde og syge grene, og derudover at guide dens vækst en smule, ved f.eks.:
- At klippe den lidt ned i højden, så træet ikke bliver helt så højt
- At klippe den til sider, hvor den helst ikke skal gro hen, hvis der f.eks. er andre træer eller planter
- Og så kan det også være en mulighed at klippe den, så den kommer til at gro på en måde, hvor træet bliver pænt; det hjælper ikke træet som så, men det giver noget til havens overordnede look.
Så længe du holder beskæringen mere moderat og med længere mellemrum, så sker der derfor ikke noget ved beskæring af et nyt æbletræ. Det er dog en god ide at være lidt mere opmærksom undervejs, så du ikke kommer til at klippe for mange grene af.
Hvornår beskæres æbletræer?
Der har i mange år hersket en form for tvivl om hvorvidt sommer eller vinter var det bedste tidspunkt for klipning af æbletræet, men de fleste er nu til dags enige om, at det skal gøres om sommeren – og gerne i den sene del deraf. Det giver nemlig et meget bedre resultat.
Årsagen til dette er, at et nyligt beskåret æbletræ danner vanris – en særlig form for skud, som ikke kommer til at give æbler, men som træet stadig vil bruge meget energi og næring på at få til at gro. Disse vanris skud skal absolut fjernes, så træet i stedet kan fokusere på de rigtige skud, som kommer til at give æbler.
Fordelen ved beskæring af æbletræet i den sene del af sommeren er, at træet vil danne markant færre af disse vanris skud, fordi træet har masser af kræfter til at hele de sår, klipningen medfører, og der vil derfor være mindre spild i træets energiforbrug. Det er også sundere for træets vækst som helhed, og så resulterer det ofte også i, at træet ikke i så høj grad oplever svampeudbrud.
Kan man beskære æbletræet i foråret?
Beskæring af æbletræer i foråret kan godt lade sig gøre, og der er nogle, som foretrækker det. Det er et godt tidspunkt at fjerne vanris skud, hvis der skulle være nogle af disse, så træet netop ikke kommer til at spilde energi på det.
Træet vil dog ikke helt have samme energi sparet op, og det kan derfor være lidt sværere for det at hele i forbindelse med beskæringen.
Må man beskære æbletræer om vinteren?
Det kan du godt, og det var i mange år det foretrukne tidspunkt at gøre det på – selvom den generelle opfattelse nu er, at sommeren giver et meget bedre resultat. Dog kan det godt blive lidt hårdere ved træet, fordi vinteren ikke byder på samme mængde sol og næring, og derfor får træet ikke den energi, der skal til, for at hele korrekt.
Er der sygdomme i æbletræer, som påvirker beskæringen?
Der er flere forskellige sygdomme, som kan angribe dit æbletræ i haven og påvirke din lækre æblehøst – så det vil du jo gerne undgå. Men kan du bekæmpe dette ved hjælp af beskæring af æbletræet?
Ja, i nogen grad kan du faktisk godt afhjælpe det. Mange sygdomme angriber typisk æblerne, og det kan være spredt ud på hele træet, men der er særligt nogle sygdomme, som du faktisk kan bekæmpe:
- Svampeangreb: Hvis et svampeangreb er samlet et specifikt sted, så kan du i mange tilfælde slippe af med det ved at beskære de grene, som er ramt.
- Grå monilia: Denne sygdom rammer alt fra nye skud til eksisterende grene, som kommer til at visne. Den kan netop begrænses eller bekæmpes ved at beskære de påvirkede grene på træet.
- Frugttræskræft: Hvis dit træ bliver ramt af kræft, så kan det være ret svært at bekæmpe. Men i nogle tilfælde vil det ramme en specifik del af træet – og i disse tilfælde kan det være nok at fjerne de ramte grene.
Få hjælp til opgaven
Er du stadig i tvivl om, hvordan det gøres, eller har du bare ikke tiden eller overskuddet til at kaste dig ud i beskæringen af æbletræet selv? Så kan det være værd at søge hjælp til opgaven.
At hyre en havemand til opgaven kan hjælpe dig godt på vej; de har nemlig typisk den nødvendige erfaring til at beskære træet, og de ved hvordan man gør det bedst. En god havemand kan derfor hjælpe dig med at få æbletræer i topform, som giver den perfekte høst.
Herunder kan du få 3 tilbud gennem 3byggetilbud.dk. Du beskriver blot opgaven til dem, og så finder de 3 havemænd i dit område, som kan hjælpe dig med opgaven. Det er havemænd, som dekan stå inde for, og som derfor er pålidelige og dygtige til enhver opgave. Det er helt uforpligtende, og derudover også gratis at søge tilbuddene.
Få 3 havemand tilbud, helt uforpligtende
3byggetilbud giver dig 3 tilbud fra havemænd. Det er helt gratis og uforpligtende.
Hvorfor blomstrer mit æbletræ ikke?
Der kan være mange forskellige årsager til, at æbletræet har problemer med blomstringen. En af de typiske årsager er, at træet har brugt for meget energi i tidligere sæsoner, eller endda det forrige år, og derfor ikke har nok til at danne nye skud.
Hvornår planter man æbletræer?
Du kan reelt set plante træet ud på alle tidspunkter af året, så længe du sørger for, at det får nok vand og ikke udsættes for ekstreme temperaturer. Det er dog bedst at gøre det om efteråret, hvor der kommer rigeligt med regn, og hvor træet ikke skal bruge energi på vækst.
Hvornår er æbler modne?
Typisk vil du kunne høste dine æbler fra august og frem, men det kan godt afhænge lidt af, hvilken sort der er tale om. Når de begynder at have den rette størrelse og farve, så kan du prøve dig frem og se, om de smager korrekt.
0 kommentarer